Nieuwe regels BTW bij invoer van buiten de EU per 01-07

Nieuwe regels BTW bij invoer van buiten de EU per 01-07

Vanaf 1 juli 2021 gelden er nieuwe regels voor de invoer van producten van buiten de EU. De belangrijkste wijziging voor particulieren is dat vanaf 2021 altijd BTW moet worden betaald, ook als de waarde onder de 22 euro ligt. Er geldt dus geen vrijstelling meer. Er zijn daarbij twee mogelijkheden: de BTW kan meteen al bij het bestellen in rekening worden gebracht door de winkelier, maar het is ook mogelijk dat de BTW pas bij invoer in Nederland wordt berekend.

 

Aanvankelijk zouden deze plannen op 1 januari 2021 al worden ingevoerd, maar het werd uitgesteld naar 1 juli 2021.

 

Er zijn ook Chinese winkels die magazijnen in de EU hebben. Als je hier iets bestelt wordt meteen bij aanschaf BTW in rekening gebracht (net zoals dat ook bij Nederlandse webwinkels het geval zou zijn). Je betaalt echter geen invoer- en douanekosten.

 

Webwinkels zoals AliExpress hebben magazijnen in Europese landen geopend, onder andere in Polen en Spanje. Dit zorgt er vooral voor dat je de spullen sneller in huis hebt, maar ook hier moet je gewoon BTW betalen. Dit is ongeacht of het een particuliere of zakelijke aankoop is. Zakelijke gebruikers kunnen de BTW vaak terugvragen.

 

Voor Chinese ondernemers betekent het vanaf juli 2021 extra administratie en voor jou als consument geldt dat je vaak met wat hogere kosten te maken hebt.

 

Als consument heb je twee opties:

 

  • BTW betalen op het moment dat je het pakketje ontvangt (minder ideaal)
  • BTW betalen bij aankoop (winkels die aan IOSS meedoen).

 

Alle details lees je hier.

 

Voor de douane en voor jou als gebruiker zit er meer werk aan als je kiest voor achteraf betalen. Voorheen werden pakketjes met een geringe waarde gewoon doorgestuurd, terwijl er vanaf 1 juli douanekosten geheven moeten worden voor pakketten van buiten de EU. Dat kan tot vertraging leiden en het leidt in ieder geval tot hogere kosten.

 

Helemaal waterdicht is het systeem nog steeds niet. De webwinkel kan een lagere waarde op het pakketje zetten, waardoor de berekende BTW ook lager is. Ook zou de winkel een veel te lage prijs voor het product kunnen vragen en daar bovenop een ‘handling fee’ of andere fantasietoeslag waarover geen belasting geheven hoeft te worden.

 

 

Het meest ideaal: BTW betalen bij aankoop

 

Bij webshops die met IOSS (Import One Stop Shop) werken, betaal je de BTW al bij aankoop van je product. De webshop zorgt er vervolgens voor dat er geld aan de Belastingdienst wordt afgedragen. Dit heeft voor jou als voordeel dat je geen onverwachte kosten meer hebt en meteen al bij afrekenen weet hoeveel een product je gaat kosten. Koop je iets buiten de EU, dan kan het vaak gemak opleveren om bij een IOSS-shop te kopen.

 

IOSS is een Europees initiatief, maar bedoeld voor webshops van buiten de EU. AliExpress heeft zich hiervoor aangemeld en kan dus de BTW al meteen in rekening brengen. Je hebt dan geen extra kosten meer en hebt zekerheid hoeveel je gaat betalen. Dit is nog niet in werking getreden voor leveringen van buiten de EU. Wil je zekerheid, dan kun je het beste AliExpress-producten aanschaffen vanuit een magazijn in de EU.

 

Importbelasting betalen
Voor 1 juli betaal je bij bestellingen uit China bij pakketten met een waarde van €22 of hoger een heffing van 21% van het aankoopbedrag. Deze kosten zijn exclusief eventuele verzendkosten of een verzekering. Zoals hierboven aangegeven geldt vanaf juli 2021 deze limiet van €22 niet meer en wordt op alle ingevoerde pakketten BTW van buiten de EU geheven.

 

Maar hoe weet de Belastingdienst hoeveel ze bij jou in rekening moeten brengen? Dat blijkt nattevingerwerk.

 

Omdat er vaak geen factuur is bijgevoegd, moet de verzendpartij (bijvoorbeeld AliExpress) de waarde op jouw pakketje schrijven. In de praktijk blijkt dat Chinese webwinkels vaak een lager bedrag opschrijven. Het is strafbaar als je hier zelf om vraagt. Als de webwinkel het zonder jou medeweten doet, kun je daar niet voor aansprakelijk worden gesteld.

 

Afhandelingskosten betalen
De verschuldigde heffing/belasting betaal je bij de koerier of op het afhaalpunt. Soms worden daarbij nog extra afhandelingskosten in rekening gebracht.

 

Het gaat om bedragen rond de 15 euro:

 

  • PostNL: €13
  • UPS: €13
  • DHL: €14

 

Met de invoercalculator.nl kun je berekenen hoeveel je moet betalen.

 

Extra kosten vermijden
Heb je geen zin in onverwachte kosten? Dan kun je deze soms vermijden. Zoals we al eerder hebben gemeld bieden sommige webwinkels de mogelijkheid om je bestelling vanuit een EU-lidstaat te verzenden. Bij bestellingen binnen de Europese Unie betaal je wel gewoon belasting, maar geen extra heffingen. Soms zijn producten uit een Europees magazijn iets duurder, maar dit verdien je uiteindelijk weer terug omdat je geen invoerkosten betaalt. Ook heb je je pakketje sneller in huis.

Bron: Iculture
Foto: Afbeelding van PublicDomainPictures via Pixabay