Extra uitstel van belastingen voor ondernemers in de problemen

Extra uitstel van belastingen voor ondernemers in de problemen

Nog drie maanden extra uitstel van belastingen. Dat krijgen ondernemers die vanwege de coronacrisis in de problemen zijn geraakt. Aanvankelijk zou de coulance eindigen op 1 juli. Maar deze wordt nu alsnog verlengd naar 1 oktober. Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën volgt daarmee de lijn van de Tweede Kamer.

Motie Tweede Kamer

Een meerderheid van de Tweede Kamer wilde het uitstel verlengen met drie maanden. Daarvoor is begin deze maand een motie aangenomen van de VVD. Toch werd de motie afgeraden door het kabinet. Minister van Financiën Hoekstra zei het echt verstandig te vinden als ondernemers per 1 juli weer gewoon zouden voldoen aan hun belastingverplichtingen, schrijft NOS.

Volgens het kabinet is de Nederlandse economie inmiddels zodanig hersteld dat bedrijven die belastingverplichtingen inmiddels gewoon weer kunnen voldoen. De btw en loonheffingen kunnen weer gewoon betaald worden. De Tweede Kamer stelt op zijn beurt dat dit nog lang niet voor alle ondernemers geldt. De zwakkere groep kan dan ook in de problemen komen wanneer de coulance verdwijnt.

Terugbetalen

Nu blijkt het kabinet dus toch mee te gaan in dat argument. De drie extra maanden zijn een feit. Alles bijelkaar opgeteld hebben ongeveer 250.000 ondernemers sinds het begin van de pandemie gebruikt gemaakt van de uitstel regeling.

Er staan dan ook voor nog miljarden aan belastingschuld uit bij de fiscus. Het terugbetalen zal gaan starten vanaf oktober volgend jaar. Daar krijgen de bedrijven dan zo’n vijf jaar de tijd voor, aldus NOS.

 

Bron: NOS